Gaur-gaurkoak
Dibulgazio zientifikoa
Nafarroako Unibertsitate Publikoak hitzaldi ziklo bat eskaintzen die Nafarroako erdi mailako irakaskuntzako ikastetxeei (Derrigorrezko Bigarren Hezkuntza, Lanbide Heziketa eta Batxilergoa). Hitzaldi horien helburua Batxilergoko ikasleei zientziaren eta teknologiaren arloko hainbat gai hurbiltzea da.
Dibulgazio zientifikoko hitzaldiak, 2005-2006 ikasturteaz geroztik eskaintzen dira, arrakasta handiz, eta Unibertsitateko 40 irakaslek baino gehiagok ematen dituzte, ISFOOD institutuko zenbait ikertzaile tartean.
Hitzaldi horiek “Dibulgazio zientifikoa Batxilergoan” izeneko bideoekin osatzen dira, jarraian aipatzen direnekin esaterako, zeinek ISFOOD institutuko ikertzaileak baitituzte partaide.
- "Ciencia para Bachiller: calidad del suelo, calidad de vida - Vídeo
Iñigo Virto Quecedo
The Conversation irakasleek eta ikertzaileek egindako dibulgazio artikuluak Interneten zabaltzeko plataforma nagusia da. Mundu osoko unibertsitate eta zentro zientifiko ospetsuekin egindako hitzarmenei esker, hala nola Nafarroako Unibertsitate Publikoarekin (NUP), irakasleek eta ikertzaileek beren lanak argitaratzen dituzte han, eta komunikabideen esku gelditzen dira, berriz argitaratu ditzaten. Ezagutza zientifikoa eta akademikoa gizarte osora iristea da helburua.
Jarraian NUPeko Institute for Sustainability & Food Chain Innovation (ISFOOD) institutuko ikertzaileek The Conversationen Espainiako edizioan argitaratutako zenbait artikulu agertzen dira.
- ¿Cuáles son los riesgos del ayuno intermitente? Así lo estamos investigando - Artículo
Idoia Labayen Goñi - ¿Sigue siendo leche la leche? - Artículo
José Antonio Mendizabal Aizpuru - Reactivar el mundo rural, clave para prevenir los grandes incendios forestales - Artículo
Rosa María Canals - ¿De qué depende la calidad de la carne? - Artículo
Marí José Beriain Apesteguía - La llegada de la carne artificial y sus consecuencias para la ganadería - Artículo
José Antonio Mendizabal Aizpuru - Infancia y alimentación: “Por primera vez en la historia, la próxima generación tendrá menos esperanza de vida que la actual” - Artículo
Idoia Labayen Goñi - ¿Por qué ahora hay más incendios y son más peligrosos?- Artículo
Rosa María Canals Tresserras - Cómo ahorrar el agua ‘invisible’ que derrochamos cada día - Artículo
Maite Martínez Aldaya - Qué dice (y qué no) el informe de la ONU sobre la carne - Artículo
José Antonio Mendizabal Aizpuru
Nafarroako Unibertsitate Publikoak (NUP) teknizismorik gabeko zabalpenerako blog bat du, erakundean egiten den ikerketa-lana eta zentro akademikoaren barrenean ikasten diren diziplinetako aurrerapen nagusiak ezagutarazteko. Blog horren izena Zientziaren itzultzailea, da, eta ezagutzarekin, zientziarekin eta teknologiarekin loturiko gaiak azaltzea eta interpretatzea du xede.
Hona hemen ISFOOD institutuko ikertzaileek argitaratutako artikuluak:
- Investigación sobre la obesidad infantil - Artículo
Idoia Labayen Goñi - Veterinarios españoles, garantes de la sanidad avícola - Artículo
José Antonio Mendizabal Aizpuru - Carne de cordero más saludable - Artículo
Olaia Urrutia Vera - Informe de la ONU: lo que se dice -y lo que no se dice- sobre la carne - Artículo
José Antonio Mendizabal Aizpuru - Huella hídrica: el uso invisible del agua - Artículo
Maite Martínez Aldaya - Nuestra "vida" sin montañas... - Artículo
Leticia San Emeterio Garciandía - La huella de carbono de las actividades del Banco de Alimentos de Navarra - Artículo
Maite Martínez Aldaya - La llegada de la carne artificial y sus consecuencias para la ganadería - Artículo
José Antonio Mendizabal Azpuru - "Por primera vez en la historia, la próxima generación tendrá menos esperanza de vida que la actual" - Artículo
Idoia Labaien Goñi - ¿Por qué ahora los incendios son mayores y más peligrosos? - Artículo
Rosa María Canal Tresserras - ¿Por qué seguimos sin tener claro qué es una dieta sostenible? - Artículo
Maite Martínez Aldaya y Paula Domínguez Lacueva - ¿De qué depende la calidad de la carne? - Artículo
María José Beriáin Apesteguía
“Zientzia puntu-puntuan” Nafarroako Unibertsitate Publikoaren dibulgazio zientifikoko podcasta da. Jarraian, Nafarroako Unibertsitate Publikoko ISFOOD institutuko ikertzaileak protagonista dituzten saioak daude bilduak.
Gaztelaniazko podcastak
- Chefs y ciencia: la receta perfecta - Audio
Idoia Fernández Pan - ¿Realmente es beneficioso el ayuno intermitente? - Audio
Idoia Labayen Goñi - ¿Por qué ahora los incendios son mayores y más peligrosos? - Audio
Rosa María Canals Tresserras - ¿Desbancará la carne artificial a la carne animal? - Audio
María José Beriáin Apesteguía y José Antonio Mendizabal Aizpuru
Euskarazko Podcastak
- Gero eta lodiagoak al dira umeak? - Audioa
Idoia Labayen Goñi - Abiesnea, esnea ekoizteko alternatiba berria - Audioa
Olaia Urrua Vera eta José Antonio Mendizabal Aizpuru
Institute for Sustainability & Food Chain Innovation institutuko ikertzaileek zenbait irratitako programetan hartu dute parte (Cadena SER, Cadena COPE eta Onda Cero, besteak beste). Elkarrizketa horietan, zientziaren eta teknologiaren hainbat alderdi eman dituzte ezagutzera.
- ¿Por qué hay cada vez más incendios? - Audio
Rosa María Canals Tresserras - ¿Cómo prevenir la aparición de incendios forestales? - Audio
Rosa María Canals Tresserras - ¿Qué es y cómo se mide la huella hídrica? - Audio
Maite Martínez Aldaya - ¿Qué papel juega la flora intestinal en las complicaciones de la obesidad? - Audio
Idoia Labayen Goñi - ¿Qué esconden las bebidas azucaradas? - Audio
Idoia Labayen Goñi - ¿Qué es la biotecnología animal? - Audio
José Antonio Mendizabal Aizpuru y Beatriz Soret Lafraya - Investigación en Ingeniería Agronómica - Audio
Silvia Arazuri Garín - El mercado alimentario - Audio
Mercedes Sánchez García - Estudio de los suelos - Audio
Iñigo Virto Quecedo - Obesidad infantil - Audio
Idoia Labayen Goñi - Calidad e innovación en alimentos - Audio
María José Beriáin Apesteguía - Tecnología aplicada a alimentos - Audio
Juan I. Maté Caballero
“Teknopolis” zientziari eta teknologiari buruzko programa bat da, Elhuyar Fundazioak produzitua, eta Euskal Irrati Telebista publikoko (EITB) ETB1 eta ETB2 kateetan ematen da.
NUPeko ikerketa ekosistemari buruzko erreportajea - Bideoa gaztelaniaz / Bideoa euskaraz
IS-FOOD institutuari buruzko erreportajea- Bideoa gaztelaniaz / Bideoa euskaraz