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Scientific dissemination
Public University of Navarre offers secondary school centres of Navarre (Obligatory Secondary School, Professional Training and Bachillerato (16 and 17 years old) a cycle of conferences which intends to move a wide range of scientific and technological topics closer to secondary students.
The scientific dissemination talks, which have been successfully being offered since the academic year 2005-2006, are taught by over 40 university professors, among which are researchers of the ISFOOD.
These talks are complemented by videos called “Scientific dissemination for Bachillerato”, such as those below, in charge of researchers of the ISFOOD.
- "Science for Secondary School: quality of soil, quality of life - Video
Iñigo Virto Quecedo
The Conversation is the main Internet platform to disseminate informative articles signed by lecturers and researchers. By virtue of agreements with renowned universities and scientific centres all over the world sich as Public University of Navarre (UPNA), lecturers and researchers publish their papers there, and remain at the disposal of the media to be republished. The goal is for scientific and academic knowledge to reach all society.
Below is a collection of articles written by researchers of the Institute for Sustainability & Food Chain Innovation (ISFOOD) of the Public University of Navarre published in the Spanish edition of The Conversation.
- ¿Cuáles son los riesgos del ayuno intermitente? Así lo estamos investigando - Artículo
Idoia Labayen Goñi - ¿Sigue siendo leche la leche? - Artículo
José Antonio Mendizabal Aizpuru - Reactivar el mundo rural, clave para prevenir los grandes incendios forestales - Artículo
Rosa María Canals - ¿De qué depende la calidad de la carne? - Artículo
Marí José Beriain Apesteguía - La llegada de la carne artificial y sus consecuencias para la ganadería - Artículo
José Antonio Mendizabal Aizpuru - Infancia y alimentación: “Por primera vez en la historia, la próxima generación tendrá menos esperanza de vida que la actual” - Artículo
Idoia Labayen Goñi - ¿Por qué ahora hay más incendios y son más peligrosos?- Artículo
Rosa María Canals Tresserras - Cómo ahorrar el agua ‘invisible’ que derrochamos cada día - Artículo
Maite Martínez Aldaya - Qué dice (y qué no) el informe de la ONU sobre la carne - Artículo
José Antonio Mendizabal Aizpuru
Public University of Navarra (UPNA) counts on a dissemination blog which does not include technicalities, to raise awareness on the research carried out in the institution, and the main advances in the subjects studied in the academic centre. The logbook, called Science translator, tries to explain and interpret topics related wo knowledge, science and technology.
Below are the articles published by researchers of the ISFOOD:
- Investigación sobre la obesidad infantil - Article
Idoia Labayen Goñi - Veterinarios españoles, garantes de la sanidad avícola - Article
José Antonio Mendizabal Aizpuru - Carne de cordero más saludable - Article
Olaia Urrutia Vera - Informe de la ONU: lo que se dice -y lo que no se dice- sobre la carne - Article
José Antonio Mendizabal Aizpuru - Huella hídrica: el uso invisible del agua - Article
Maite Martínez Aldaya - Nuestra "vida" sin montañas... - Article
Leticia San Emeterio Garciandía - La huella de carbono de las actividades del Banco de Alimentos de Navarra - Article
Maite Martínez Aldaya - La llegada de la carne artificial y sus consecuencias para la ganadería - Article
José Antonio Mendizabal Azpuru - "Por primera vez en la historia, la próxima generación tendrá menos esperanza de vida que la actual" - Article
Idoia Labaien Goñi - ¿Por qué ahora los incendios son mayores y más peligrosos? - Article
Rosa María Canal Tresserras - ¿Por qué seguimos sin tener claro qué es una dieta sostenible? - Article
Maite Martínez Aldaya y Paula Domínguez Lacueva - ¿De qué depende la calidad de la carne? - Article
María José Beriáin Apesteguía
Ciencia al punto is the scientific dissemination podcast of Public University of Navarre. Below appear podcasts of researchers of the ISFOOD of the Public University of Navarre.
Podcasts in Spanish
- Chefs y ciencia: la receta perfecta - Audio
Idoia Fernández Pan - ¿Realmente es beneficioso el ayuno intermitente? - Audio
Idoia Labayen Goñi - ¿Por qué ahora los incendios son mayores y más peligrosos? - Audio
Rosa María Canals Tresserras - ¿Desbancará la carne artificial a la carne animal? - Audio
María José Beriáin Apesteguía y José Antonio Mendizabal Aizpuru
Podcasts in Basque
- Gero eta lodiagoak al dira umeak? - Audioa
Idoia Labayen Goñi - Abiesnea, esnea ekoizteko alternatiba berria - Audioa
Olaia Urrua Vera eta José Antonio Mendizabal Aizpuru
Researchers at Institute of ISFOOD have taken part in radio shows at different stations (Cadena SER, Cadena COPE u Onda Cero, among others). In their interviews, they have disseminated different aspects of science and technology.
- ¿Por qué hay cada vez más incendios? - Audio
Rosa María Canals Tresserras - ¿Cómo prevenir la aparición de incendios forestales? - Audio
Rosa María Canals Tresserras - ¿Qué es y cómo se mide la huella hídrica? - Audio
Maite Martínez Aldaya - ¿Qué papel juega la flora intestinal en las complicaciones de la obesidad? - Audio
Idoia Labayen Goñi - ¿Qué esconden las bebidas azucaradas? - Audio
Idoia Labayen Goñi - ¿Qué es la biotecnología animal? - Audio
José Antonio Mendizabal Aizpuru y Beatriz Soret Lafraya - Investigación en Ingeniería Agronómica - Audio
Silvia Arazuri Garín - El mercado alimentario - Audio
Mercedes Sánchez García - Estudio de los suelos - Audio
Iñigo Virto Quecedo - Obesidad infantil - Audio
Idoia Labayen Goñi - Calidad e innovación en alimentos - Audio
María José Beriáin Apesteguía - Tecnología aplicada a alimentos - Audio
Juan I. Maté Caballero
“Teknopolis” is a show about science and technology produced together with Fundación Elhuyar broadcast on ETB1 and ETB2, two of the the channels of Basque public tv station ETB.
Report on the UPNA research ecosystem - Vídeo in spanish / Video in basque
Report about ISFOOD - Video in spanish / Video in basque