Introducir texto para la búsqueda (*)
Introducir texto para la búsqueda (*)
  • ES
  • EU

2022

Lantegiak proposatzen ditugu, joera diferenteko esperimentu eta proba zientifikoak egiteko aukera emango dizutenak, NUPeko ikertzaileen eskutik;

Partes de este texto:

Bertako sagarrak, zapore eta sentsazio bereziak

Ikerketa institutua:Biologia Aplikatuko Diziplina Anitzeko Ikerketa Institutua (IMAB)

Tokia:  Civican

Eguna: irailak 30, ostirala

Saioak: 17:00 | 18:30

Aforoa: 20-25 lagun

 ERRESERBATU 

 

Nafarroako sagar tradizionalen barietateen dastaketa, Unibertsitateko Germoplasma Bankuan kontserbatu direnak. Gure lurraldeak tradizio luzea du sagarrondo laborantzan; mendeetan zehar landatu izan dira hemen ustiapen txikietan eta baratzeetan. Hala ere, gaur egun, sagarraren ekoizpena laborantza intentsibora eta ekoizpen handira egokitutako barietate gutxi batzuetan kontzentratzen da. Eskaintza hain modu drastikoan murrizteak hainbat barietate alde batera uztea ekarri du (adibidez: De Mine, tomate sagarra, muxika sagarra, baztandarra, Botille edota Manyaga barietateak). Gaur egun ohituta gauden horretatik oso bestelako zapore eta sentsazioak eman diezazkigukete. Jarduera honetan ondare begetal honen kontserbazioari eta haren inguruan egindako ikerketei buruzko aurkezpena eginen da. Amaieran, bilduman kontserbatutako barietate batzuk dastatzeko aukera egonen da.

 

IKERTZAILEAK

Carlos Miranda
Nekazaritzako Ingeniaritza
+ profila ikusi
M. Jesús Laquidain
Nekazaritzako Ingeniaritza
+ profila ikusi
Jorge Urrestarazu
Nekazaritzako Ingeniaritza
+ profila ikusi
Sara Crespo
Nekazaritzako Ingeniaritza
+ profila ikusi

 

2024KO PROGRAMA

OTAMEN BAT GAUA BAINO LEHEN. ENTZUN PROTAGONISTEI!

Kultura Zientifikoaren Unitatea
Sekuoia eraikina
Arrosadiko campusa
31006 Iruñea
Tel. 948 16 84 08
Posta elektronikoaren bidezko kontaktua
@cultUPNA