Hasiera > Kultura Zientifikoaren Unitatea > Zientziaren Asteak
Ikasgelategia. 018. ikasgela. NUP
Ordua: 2023ko azaroaren 8a, asteazkena. 10:00etatik 14:00 etara.
Tokia: Ikasgelategiko 018. gela. NUP.
10:00 Zientzia eta gastronomia
Solaskideak: Iñaki Andradas (Iruñeko Baserriberri jatetxekoa) eta Idoya Fernández Pan (IS-Food Institutuko ikertzailea)
Jatetxeko kartako zenbait elaborazioren oinarri zientifikoak errepasatuko ditugu, bereziki erreparatuz pintxoen aurkezpenari, formulazioari eta sukaldaritzako teknikei.
11:00 Zientzia eta zaporea
Estefanía Simon-Sasyk, Mycelium Gastronomy aholkularitza-enpresa
Erakustaldia: munduko sukaldaritza batzuetan aurkitzen ahal ditugun lehengai, espezia, ongailu, saltsa eta zapore-emaile nagusiak ezagutuko ditugu, baita “food pairing” delakoaren oinarriak, kimika organikoa eta kromatografia ere.
12:00 Zientzia eta teknologia: gastronomian berritzaile izateko giltzarriak
Nahuel Pazos, BCCInnovationeko sukaldari ikertzailea. Basque Culinary Center
Erakustaldia: zenbait proiektu aurkeztuko ditugu, zientzia eta sukaldaritzaren edo ikertzaile eta sukaldarien arteko lankidetza izan dutenak sukaldaritzako berrikuntzaren giltzarri.
13:00 Nafarroako baratzearen zientzia
Nacho Gómara. Verduarte jatetxea (Iruñea)
Hitzaldia eta dastaketa: Nafarroako baratzeek eta produktua ardatz duen sukaldaritzak ezkutatzen duten zientzia modu esperimental eta esperientziazkoan identifikatzea proposatzen da, betiere barazkiekin lotutako proposamen karismatikoz beteriko dastaketa baten bidez.
Ezinbestekoa da aurretik izena ematea
Antolatzailea: Nafarroako Unibertsitate Publikoa
Zientziaren eta Berrikuntzaren Ministerioko Zientziarako eta Teknologiarako Espainiako Fundazioak laguntza eman du