Nafarroako Unibertsitate Publikoa



CastellanoEnglish | Ikasturtea: 2014/2015
Nekazaritzako Elikagaien eta Landa Ingurunearen Ingeniaritzan graduatua Nafarroako Unibertsitate Publikoan
Kodea: 501303 Irakasgaia: ABERE EKOIZPENAK
Kredituak: 6 Mota: Nahitaezkoa Ikasmaila: 2 Iraupena: 1º S
Saila: Nekazaritza Ekoizpena
Irakasleak:
MENDIZABAL AIZPURU, JOSE ANTONIO   [Tutoretzak ] INSAUSTI BARRENECHEA, MIREN KIZKITZA   [Tutoretzak ]

Partes de este texto:

 

Deskripzioa/Edukiak

Abere-ekoizpeneko oinarriak. Abere-elikadura.

Abere- espezie desberdinen ezaugarri emankorrak.

Ekoizpen-sistema nagusien identifikazioa.

Espezie bakoitzetik lortutako produktu nagusiak eta bere testuinguru sozio-ekonomikoa.

Abere-ekoizpeneko bioteknologiaren aplikazioak

Gora

Deskribatzaileak

Abeltzantza, espezieak, sistemak, ekoizpenak

Gora

Gaitasun orokorrak

CT3: Ahozko eta idatzizko komunikazio ahalmena euskeraz

CT4: Bilaketarako eta informazioko, araudiko eta bere jardun-eremuari buruzko arautzeko erabilerarako ahalmena

CT5: Ahalmena diziplina anitzeko taldeetan lana egiteko

CT9: Lidergorako eta komunikaziorako ahalmena eta jarduerako eremu sozialetan transmititzeko trebetasuna

Gora

Berariazko gaitasunak

CG2: Arazo fisikoen ezaguera egokia, teknologiak, makineria eta hornikuntza hidriko eta energetikoko sistemak, aurrekontuzko faktoreengatik eta araudi eraikitzaileagatik eta zergak ezarritako mugak, eta instalazioen edo eraikuntzen arteko erlazioak eta nekazaritza-ustiapenak, nekazaritzako elikagaien industriak eta lorezaintzarekin eta bere ingurune eta paisajismoarekin erlazionatutako espazioak, baita ere haiek erlazionatzeko beharra eta giza beharrekin eta ingurumenaren babesarekin erlazionatzea

CE11: Abere-ekoizpeneko oinarriak ezagutzea eta erabiltzeko ahalmena. Abeltzantza-instalazioak diseinatzeko ahalmena

CE12: Bioteknologiaren aplikazioak nekazaritza eta abeltzantzan ezagutzeko ahalmena

CE22: Abere-ekoizpenaren printzipioak ezagutzea eta teknologia erabiltzeko ahalmena: Abere-anatomia; Abere-fisiologia; Ekoizpen-sistemak, abere-ustiapena; Abere-ekoizpen teknikak; Genetika eta abere-hobekuntza

Gora

Metodologia

Metodologiak

Ordu presentzialak

Ordu ez presentzialak

A-1 Aukerpen saioak

22.5

45

A-2 Saio praktikoak

22.5

22.5

A-3 Taldeko tutoretza eta taldeko eztabaida

 

 

A-4 Lanak

12

22.5

A-5 Material irakurketa

 

 

A-6 Banakako ikastea

 

 

A-7 Azterketa

3

 

A-8 Banakako tutoretza

 

 

 

 

Guztira

60

90

Gora

Ebaluazioa

Gaitasunak

Irizpideak

Tresna

Balioa

CE11, CE12, CE22

 

Parte hartzea

 

Irakaslearen erregistroa

 

15%

Jarduera ez berreskuragarria

CG2, CE11,CE12, CE22

 

Materiaren kontzeptuen ezaguera

 

Ikasitako kontzeptuak jasotzen dituen idatzizko proba. Gaia gainditzeko, atal honetan 10errik 5 puntu lortu behar dira gutxienez

 

50%

Jarduera berreskuragarria.

CE11, CT3, CT4

 

Taldeko proiektu txikiak

Materiaren parte bat jasotzen duen lana

 

10%

Jarduera ez berreskuragarria

CE11, CE12, CT3, CT4, CT5, CT9

 

Taldeko proiektua nagusia

 

Arazoak ebazten dituen eta emaitzak analizatzen dituen talde-lana.

Lanaren aurkezpen koordinatua eta  homogeneoa

 

25%

Jarduera ez berreskuragarria

Gora

Gai-zerrenda

1-    Abere-ekoizpenaren garrantzia

2- Abere-Ekoizpenak: motak eta ezaugarriak

3- Arrazak eta abere-hobekuntza genetikoa

4.- Abere-ekoizpenen kalitatea

5.- Abere-ekoizpeneko oinarriak. Abere-bioteknologia

6.- Ekoizpen-sistemak I

7.- Ekoizpen-sistemak II

8.- Abere-ekoizpena eta ingurumena. Hondar-kudeaketa

9.- Elikadura-segurtasuna eta trazabilitatea

10.- Abere-ongizatea. Biosegurtasuna. Garraioa

11.- Instalazioak

Gora

Bibliografia

Sar zaitez irakasleak liburutegiari eskatu dion bibliografian.


Cole, H. H. y Ronning, M. (1980) Curso de Zootecnia. Editorial Acribia. Zaragoza,

- EAAP (1994) Proceedings of the Fourth Zodiac Symposium Biological basis of sustainable animal production. Wageningen, The Netherlands

- FAO (2009) El estado mundial de la agricultura y la alimentación. La ganadería, a examen, FAO, Roma.

- FAO (2009) La larga sombra del ganado. Problemas ambientales y opciones. FAO, Roma.

- Pond, W. G. (2006) .Introducción a la Ciencia Animal. Editorial Acribia. Zaragoza

- Wadsworth, J. (1997) Análisis de Sistemas de Producción Animal - Tomo 1: las Bases Conceptuales. (Estudio FAO Producción y Sanidad Animal 140/2), FAO, Roma.

- Wadsworth, J. (1997) Análisis de Sistemas de Producción Animal - Tomo 2: Las Herramientas Básicas. (Estudio FAO Producción y Sanidad Animal 140/2) FAO, Roma.

Gora

Hizkuntzak

EUSKARA

Gora