Kodea: 501303 | Irakasgaia: ABERE EKOIZPENAK | ||||
Kredituak: 6 | Mota: Nahitaezkoa | Ikasmaila: 2 | Iraupena: 1º S | ||
Saila: Nekazaritza Ekoizpena | |||||
Irakasleak: | |||||
MENDIZABAL AIZPURU, JOSE ANTONIO [Tutoretzak ] | INSAUSTI BARRENECHEA, MIREN KIZKITZA [Tutoretzak ] |
Abere-ekoizpeneko oinarriak. Abere-elikadura.
Abere- espezie desberdinen ezaugarri emankorrak.
Ekoizpen-sistema nagusien identifikazioa.
Espezie bakoitzetik lortutako produktu nagusiak eta bere testuinguru sozio-ekonomikoa.
Abere-ekoizpeneko bioteknologiaren aplikazioak
CT3: Ahozko eta idatzizko komunikazio ahalmena euskeraz
CT4: Bilaketarako eta informazioko, araudiko eta bere jardun-eremuari buruzko arautzeko erabilerarako ahalmena
CT5: Ahalmena diziplina anitzeko taldeetan lana egiteko
CT9: Lidergorako eta komunikaziorako ahalmena eta jarduerako eremu sozialetan transmititzeko trebetasuna
CG2: Arazo fisikoen ezaguera egokia, teknologiak, makineria eta hornikuntza hidriko eta energetikoko sistemak, aurrekontuzko faktoreengatik eta araudi eraikitzaileagatik eta zergak ezarritako mugak, eta instalazioen edo eraikuntzen arteko erlazioak eta nekazaritza-ustiapenak, nekazaritzako elikagaien industriak eta lorezaintzarekin eta bere ingurune eta paisajismoarekin erlazionatutako espazioak, baita ere haiek erlazionatzeko beharra eta giza beharrekin eta ingurumenaren babesarekin erlazionatzea
CE11: Abere-ekoizpeneko oinarriak ezagutzea eta erabiltzeko ahalmena. Abeltzantza-instalazioak diseinatzeko ahalmena
CE12: Bioteknologiaren aplikazioak nekazaritza eta abeltzantzan ezagutzeko ahalmena
CE22: Abere-ekoizpenaren printzipioak ezagutzea eta teknologia erabiltzeko ahalmena: Abere-anatomia; Abere-fisiologia; Ekoizpen-sistemak, abere-ustiapena; Abere-ekoizpen teknikak; Genetika eta abere-hobekuntza
Metodologiak |
Ordu presentzialak |
Ordu ez presentzialak |
A-1 Aukerpen saioak |
22.5 |
45 |
A-2 Saio praktikoak |
22.5 |
22.5 |
A-3 Taldeko tutoretza eta taldeko eztabaida |
|
|
A-4 Lanak |
12 |
22.5 |
A-5 Material irakurketa |
|
|
A-6 Banakako ikastea |
|
|
A-7 Azterketa |
3 |
|
A-8 Banakako tutoretza |
|
|
… |
|
|
Guztira |
60 |
90 |
Gaitasunak |
Irizpideak |
Tresna |
Balioa |
CE11, CE12, CE22
|
Parte hartzea
|
Irakaslearen erregistroa
|
15% Jarduera ez berreskuragarria |
CG2, CE11,CE12, CE22
|
Materiaren kontzeptuen ezaguera
|
Ikasitako kontzeptuak jasotzen dituen idatzizko proba. Gaia gainditzeko, atal honetan 10errik 5 puntu lortu behar dira gutxienez
|
50% Jarduera berreskuragarria. |
CE11, CT3, CT4
|
Taldeko proiektu txikiak |
Materiaren parte bat jasotzen duen lana
|
10% Jarduera ez berreskuragarria |
CE11, CE12, CT3, CT4, CT5, CT9
|
Taldeko proiektua nagusia
|
Arazoak ebazten dituen eta emaitzak analizatzen dituen talde-lana. Lanaren aurkezpen koordinatua eta homogeneoa
|
25% Jarduera ez berreskuragarria |
1- Abere-ekoizpenaren garrantzia
2- Abere-Ekoizpenak: motak eta ezaugarriak
3- Arrazak eta abere-hobekuntza genetikoa
4.- Abere-ekoizpenen kalitatea
5.- Abere-ekoizpeneko oinarriak. Abere-bioteknologia
6.- Ekoizpen-sistemak I
7.- Ekoizpen-sistemak II
8.- Abere-ekoizpena eta ingurumena. Hondar-kudeaketa
9.- Elikadura-segurtasuna eta trazabilitatea
10.- Abere-ongizatea. Biosegurtasuna. Garraioa
11.- Instalazioak
Sar zaitez irakasleak liburutegiari eskatu dion bibliografian.
Cole, H. H. y Ronning, M. (1980) Curso de Zootecnia. Editorial Acribia. Zaragoza,
- EAAP (1994) Proceedings of the Fourth Zodiac Symposium Biological basis of sustainable animal production. Wageningen, The Netherlands
- FAO (2009) El estado mundial de la agricultura y la alimentación. La ganadería, a examen, FAO, Roma.
- FAO (2009) La larga sombra del ganado. Problemas ambientales y opciones. FAO, Roma.
- Pond, W. G. (2006) .Introducción a la Ciencia Animal. Editorial Acribia. Zaragoza
- Wadsworth, J. (1997) Análisis de Sistemas de Producción Animal - Tomo 1: las Bases Conceptuales. (Estudio FAO Producción y Sanidad Animal 140/2), FAO, Roma.
- Wadsworth, J. (1997) Análisis de Sistemas de Producción Animal - Tomo 2: Las Herramientas Básicas. (Estudio FAO Producción y Sanidad Animal 140/2) FAO, Roma.