Course code: 503304 | Subject title: ANIMAL PRODUCTION | ||||
Credits: 6 | Type of subject: Mandatory | Year: 3 | Period: 1º S | ||
Department: Agronomía, Biotecnología y Alimentación | |||||
Lecturers: | |||||
INSAUSTI BARRENECHEA, MIREN KIZKITZA (Resp) [Mentoring ] | URRUTIA VERA, OLAIA [Mentoring ] |
Bases of animal production. Animal nutrition.
Prodction characateristics of different animal species.
Main animal production systems.
Animal products and their social-economic contest.
Biotechnology applied to animal production
RESULTADOS APRENDIZAJE ENAEE:
ENAEE-6: The ability to apply their knowledge and understanding to product, process and method engineering analysis.
ENAEE-17: Work effectively both individually and as a team.
ENAEE-18: Use a variety of methods to communicate effectively with the engineering community and society at large
Methodology - Activity | Attendance | Self-study |
A-1 Exposition/Participative Classes | 22.5 | 30 |
A-2 Practical classes | 22.5 | |
A-3 Cooperative learning activities | ||
A-4 Group projects | 12 | 22.5 |
A-5 Individual practice and study time | 37.5 | |
A-6 Tutorials | ||
A-7 Exams and evaluation activities | 3 | |
Total | 60 | 90 |
Learning outcome | Evaluation system | Weight (%) | Possibility of resit |
R1, R3, R5 | Teacher registration | 15% | No |
R1, R2, R3, R4, R5, R6 | Written test about the studied concepts | 50% To pass this part a minimum of a 5 points out of 10 is required | Recoverable activity with a written test |
R2, R3, R4, R5 | Small project in groups to apply, analyze, develop or study part of the contents. | 10% | No |
R1, R2, R3, R4, R5, R6 | Group work to solve problems and analyze results. Presentation of work in a coordinated and consistent way | 25% | No |
Se realizan varias pruebas escritas durante el semestre y la evaluación es continua. Los trabajos individuales y en grupo se realizan a lo largo del semestre y se pueden entregar y presentar ¿on line¿. Finalmente, habrá una prueba final escrita que puede hacerse con la herramienta Exámenes de MiAulario en caso de no presencialidad. |
1 - Importance of animal production
2 - Animal productions. Types and characterists
3 - Breeds and genetic improvement
4 - Quality of animal productions
5 - Principals of animal production. Animal biotechnology
6 -Production systems I
7 - Production systems II
8 - Animal production and the environment. Waste management
9 - Food safety and traceability
10 - Animal welfare. Biosafety. Transport
11 - Facilities
Visita a una gran superficie: acercamiento a los productos ganaderos
Introducción a los distintos sistemas de producción y a los componentes de los mismos
Taller de expresión oral
Caso práctico: alimentación animal
Caso práctico: reproducción animal
Visita técnica a una granja de vacuno lechero
Caso práctico: planificación y manejo de granjas de ovino de leche y ovino de carne
Caso práctico: planificación y manejo de una granja de porcino
Caso práctico: calidad del huevo fresco
Trabajo cooperativo: descripción, estudio y análisis de un sistema ganadero
Access the bibliography that your professor has requested from the Library.
BASIC BIBLIOGRAPHY:
- Cole, H. H. y Ronning, M. (1980) Curso de Zootecnia. Editorial Acribia. Zaragoza
- EAAP (1994) Proceedings of the Fourth Zodiac Symposium Biological basis of sustainable animal production. Wageningen, The Netherlands
- FAO (2009) El estado mundial de la agricultura y la alimentación. La ganadería, a examen, FAO, Roma. - FAO (2009) La larga sombra del ganado. Problemas ambientales y opciones. FAO, Roma.
- Pond, W. G. (2006) .Introducción a la Ciencia Animal. Editorial Acribia. Zaragoza
- Wadsworth, J. (1997) Análisis de Sistemas de Producción Animal - Tomo 1: las Bases Conceptuales. (Estudio FAO Producción y Sanidad Animal 140/2), FAO, Roma.
- Wadsworth, J. (1997) Análisis de Sistemas de Producción Animal - Tomo 2: Las Herramientas Básicas. (Estudio FAO Producción y Sanidad Animal 140/2) FAO, Roma.